Sider

søndag 26. februar 2012

Litt om min slektsforskning fra start og frem til i dag.

Startet opp i 2007 og meldte meg inn i DIS-Norge året etter. Begynte med å samle alle mine funn i ringpermer, men fant raskt ut at her trengtes bedre system. Lastet ned programmet Legacy og fikk dermed god oversikt over mine forskningsresultater. Et program jeg er godt fornøyd med og har holdt meg til siden.

Sammen med Inger-Lise Sjødal Hauge var jeg med å starte opp DIS-Sande i mai 2009. Året etter startet vi opp kilderegistreringsgruppa under DIS-Sande. Vi er i dag seks personer som transkriberer kirkebøker som deretter legges ut i databasen til Digitalarkivet. For tiden registrerer vi kirkebøker fra Skoger sogn. Noe er lagt ut, mer kommer.

Ellers er jeg innom Legacy gruppa i Holmestrand som drives av Liv Ofsdal.  Møter også gjerne opp på foredrag som arrangeres av DIS-Vestfold og DIS-Buskerud / Drammen

Som slektsforsker startet jeg med å notere opplysninger mottatt av familiemedlemmer. Fortsatt er det noen jeg burde kontakte før det er for sent. Har samlet mange bilder som jeg har skannet og lagt inn på datamaskinen. Noen av bildene har jeg ”koblet” til personer i Legacy, men mer arbeid gjenstår. Tenker også på å få lagt inn flere bilder av familiemedlemmer som lever i dag.

 I en periode besøkte jeg ofte biblioteket, i jakt etter bygdebøker og andre historiebøker hvor mine aner var omtalt. Mange bøker er nå blitt lagt ut på Internett. Med digitale bøker er det enklere å finne personer omtalt, da det er mulig å søke i oppslagsord. De fleste bøker som er digitalisert finnes på Nasjonalbiblioteket nb.no. Et godt tips er å hake av for ”høy kvalitet” når du skal lese en bok.

Titter ofte innom Arkivverket hvor det stadig blir lagt ut historiske artikler. Nettsiden utvikler seg stadig og det er mye å følge med på. Her er et Forum hvor en kan ”abonnere” på det emnet en ønsker å følge med på og dermed lære litt hver dag.

Kan vel også si jeg har blitt en aktiv bruker av Slektsforumet i DIS-Norge hvor jeg har fått mye god hjelp. Om jeg til gjengjeld kan hjelpe andre så gjør jeg gjerne det.

Har sendt inn min slektsbase til DIS-treff, for å sammenligne min registrering med andres. Det gjenstår å ta kontakt med noen av de som forsker på samme slekt som meg.  

Gravminner i Norge har jeg brukt mye for å finne gravplasser i ”nyere” tid.

Wikipedia bruker jeg som veiledende oppslagsverk om det meste jeg ikke vet fra før.

Da jeg har mye slekt fra Buskerud ”abonnerer” jeg på Terra Buskerud, som sender meg e-post hver gang noe nytt er lagt ut på nettsiden. Her har jeg funnet historiske artikler som jeg har kunnet lenke til min slekt. En kjempefin nettside hvor en kan lese om hvordan de levde i Buskerud i de forskjellige tidsperiodene. Samme type nettside finnes også for Vestfolds historie